V obciach Humenského a Sninského okresu vyhlásili povodňovú aktivitu

24.01.2007 Snina

Humenné/Snina 24. januára (TASR) - Výdatnejšie sneženie, dnešné dažďové zrážky a teploty vzduchu presahujúce plus päť stupňov Celzia sa podpísali pod záplavy...
Humenné/Snina 24. januára (TASR) - Výdatnejšie sneženie, dnešné dažďové zrážky a teploty vzduchu presahujúce plus päť stupňov Celzia sa podpísali pod záplavy, ktoré spôsobili miestne potoky v dvoch obciach Humenského a piatich obciach Sninského okresu.

V obci Zbudské Dlhé v Humenskom okrese vyhlásili dnes II. stupeň a v Lackovciach pri Humennom tretí stupeň povodňovej aktivity. Rovnaké stupne vyhlásili aj samosprávy v obciach Klenová, Ubľa, Zemplínske Hámre, Stakčín a Kalná Roztoka v Sninskom okrese. Topiaca sa snehová masa a vyliate vody z potokov zaplavili v spomínaných obciach viacero suterénnych miestností rodinných domov, poškodili mosty, oporné múry a miestne komunikácie. Zaplavené sú aj niektoré záhradné lokality a orná pôda.
TASR o tom informoval zdroj z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Doplnené:

Zemplínske Hámre/Snina 24. januára (TASR) - Výdatný dážď v noci z utorka na stredu, ktorému predchádzalo sneženie a na zimu vyššie teploty vzduchu, spôsobili záplavy, ku ktorým došlo dnes v podhorskej obci Zemplínske Hámre v Sninskom okrese.
Valiaca sa voda naplnila koryto tamojšieho potoka Barnova rika a poškodila asi 200-metrový úsek oporného múra. Ten dosahuje výšku tri metre a delí potok od miestnej komunikácie. Oporný múr v určitých častiach náporu vody neodolal.
\"Museli sme intenzívne pracovať na odstraňovaní pňov, kmeňov plávajúcich vo vodnom toku, odstránili sme lávky, narušené mosty, aby nedošlo k zahataniu prietoku vody. Po vybrežení voda zaplavila pivnice, suterény bytových domov, pozemky, cesty, priepusty a pod. , \" uviedol starosta obce Jozef Gajdoš. Dodal, že na základe spomínaného vyčíňania vodného živla vyhlásil najprv druhý a neskôr tretí stupeň povodňovej aktivity. Situácia, ktorú v januári nepamätajú ani najstarší obyvatelia obce, sa k večeru upokojila a samospráva najvyššiu pohotovosť zrušila.
Výšku škôd spôsobených ničivou silou vody starosta obce nevedel odhadnúť. \"Ťažko, ťažko v tejto chvíli odhadnúť škody, nechcem to preháňať, chcem byť realista, na to potrebujeme čas, \" povedal starosta.
Podobnú situáciu zažili aj obyvatelia dvoch obcí Humenského okresu a v štyroch obciach okresu Snina.
 

Vyberte región